Invasiva främmande arter kan vara både växter och djur som sprider sig snabbt och orsakar allvarlig skada på omgivningen. Har du invasiva främmande växter på din tomt ska du se till att de inte sprids till naturen där de kan orsaka skador.
Vad är invasiva främmande arter?
Invasiva främmande arter eller invasiva arter har med människans hjälp flyttats från sin ursprungliga miljö och i sin nya omgivning börjat sprida sig snabbt och orsakar allvarlig skada på ekosystemet. Invasiva arter kan också medföra stora ekonomiska kostnader eller påverka hälsan hos djur och människor negativt.
Ansvar att bekämpa invasiva arter
Du som fastighetsägare har ansvaret att bekämpa invasiva arter på din mark. Kommunen bekämpar som regel bara invasiva arter på kommunal mark.
Vissa växter finns med på EU:s lista över invasiva arter. De är du som fastighetsägare enligt lag skyldiga att bekämpa. Men även andra invasiva växter är viktiga att bli av med eftersom de vållar stora problem i naturen.
Exempel på växter som är med på EU:s lista
- Jätteloka
- Gul Skunkkalla
- Jättebalsamin
- Exempel på övriga invasiva växter
- Parkslide
- Vresros (bara den ursprungliga Rosa rugosa)
- Blomsterlupin
Att bekämpa invasiva arter tar tid, och oavsett bekämpningsmetod behöver det oftast upprepas flera gånger, ibland under många år.
Släng inte avfallet på kompost eller i naturen
Om du tar bort en invasiv växt från din trädgård eller mark är det viktigt att du hanterar den rätt. Annars kan du bidra till att växten sprids ännu mer.
Rapportera om du hittar invasiva arter
Upptäcker du invasiva arter på någon annans mark ska du rapportera det. Det är till stor hjälp att veta var invasiva arter finns, för att kunna begränsa spridning, påbörja bekämpning och övervaka hur de sprids. På webbplatsen Artfakta kan både du som privatperson, ideella organisationer och myndigheter rapportera och ta del av informationen.
Om du upptäcker invasiva växter på kommunens mark, rapportera gärna in det till kommunen via mejl på bastads.kommun@bastad.se