Om du misstänker att du har blivit matförgiftad av mat från en butik, restaurang eller ett annat matställe i Båstads kommun ska du kontakta miljöavdelningen så fort som möjligt. Då kan vi utreda och i bästa fall förhindra att fler blir sjuka.
Det är den som säljer och serverar mat som ansvarar för att maten är säker att äta. Miljöavdelningen kontrollerar att livsmedelsföretagaren tar sitt ansvar.
Vad är matförgiftning?
Du kan bli matförgiftad både av mat från en restaurang och mat som du tillagat själv. Matförgiftningar beror på att man fått i sig mat eller dryck som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.
Hur lång tid det tar innan du blir sjuk kan variera allt från en halvtimme till flera veckor. Det är med andra ord inte säkert att det var det du åt sist som är orsakar matförgiftningen.
Förebyggande åtgärder
När du själv lagar mat, finns det en hel del du kan göra för att undvika att bli sjuk av maten.
- Varm mat bör förvaras så att den hålls rykande varm tills den serveras.
- Matrester måste värmas upp ordentligt. Var försiktig med matrester som har värmts upp flera gånger.
- Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt.
- Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
- Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du har skurit rått kött och rå kyckling.
- Köttfärs, skaldjur och gravad fisk är mycket känsliga och bör inte ätas efter bäst före-datum.
- Skölj grönsaker.
- Rengör skärbrädor efter varje användning.
- Byt disktrasor och diskborstar ofta.
Anmäl misstänkt matförgiftning
Anmäl så snart som möjligt till oss om du misstänker att du har blivit sjuk på grund av mat eller dricksvatten.